fbpx
            Waarom ik nooit meer ‘nee’ zeg als mijn man weer eens verlichting in de tuin hangt

Waarom ik nooit meer ‘nee’ zeg als mijn man weer eens verlichting in de tuin hangt

door Caroline

Verlichting in de tuin, wat vond ik dat onzin zeg. Jop vond dat niet en was altijd in de weer met de verlichting. Vanuit onze meterkast kon hij de verlichting aanzetten en ik zette het altijd koppig weer uit. Waarom? Ja, dat weet ik eigenlijk ook niet meer zo goed. Ik weet wel dat ik heel erg baalde toen onze lampjes kapotgingen toen ik naar buiten moest in het donker en ik bijna uitgleed over een stapel bladeren, struikelde over een speelgoedhark van de peuter en met mijn snufferd twee centimeter van een dode muis bleek te liggen. Gadverdamme.

Levensbehoefte

Verlichting in de tuin is een levensbehoefte geworden bij ons. In de winter is het al behoorlijk donker en op dit moment komt onze peuter thuis van opa met een zaklamp in zijn handen. Deels is dit omdat hij het erg stoer vindt en deels omdat hij het echt nodig heeft. Gisteren kwam hij thuis met laarzen met lampjes erin en ik besefte me: “Wat fijn is het toch dat ik nu kan zien waar mijn peuter buiten op zijn bek is gegaan, omdat zijn schoenen licht geven.” Op zo’n moment moet je toch nadenken: wil ik verlichting in de tuin, of wil ik weer moeten uitleggen dat die blauwe plek op de kin van de peuter is opgelopen ergens tussen de achterdeur en halverwege de tuin? “Ik weet ook niet wat er gebeurde, maar in ieder geval kon ik hem terugvinden door zijn lichtgevende laarzen!” Ik denk dat dit zelfs voor een huisarts te ver gaat 😉

Lichtvervuiling? Niet bij ons in de omgeving

Ik woon in de Achterhoek, tegenover een bos. Er zijn hier weinig lantaarnpalen en hoewel er eentje vlak naast ons huis staat, hebben wij bomen die alle licht tegenhouden. Een goed verlichte tuin is een must als je, net als wij, door je tuin manoeuvreert om dingen weg te gooien, bij je fiets moet komen of je visite altijd achterom komt. Voordeuren zijn voor onbekenden en voor mensen zonder kinderen, want die deurbel staat bij ons bijna altijd uit.

Hang die tuin maar vol met led lampen dan

We hebben thuis een overeenstemming bereikt. Onze tuin mag geen lichtfestijn worden en het moet nog steeds zo zijn dat insecten, vogels en ook muizen zich veilig voelen in onze tuin. Tot zover dat gaat met twee katten die dol zijn op jagen, maar goed. Ik heb Jop gezegd dat hij de tuin mag volhangen met led lampen. Met één belangrijke kanttekening: een breedstraler – zo’n ding wat je halve straat verlicht – dat hoef ik niet.

En toch ga ik het missen, mensen die “HO!” roepen als ze onze achtertuin binnenlopen en struikelen over een mini-kruiwagen van de peuter of vloekend binnen struikelen omdat ze het gat in de vlonder niet hadden opgemerkt. Daar gaat mijn leedvermaak.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top