fbpx    
liegen over poepluiers

Waarom jonge kinderen liegen over poepluiers

3 augustus 2019

“Nee hoor, ik heb niet gepoept.” Onze peuter van twee beweert soms zo stellig en overtuigd dat hij niet gepoept heeft, dat ik hem bijna zou geloven op zijn mooie blauwe ogen. Het is dat de geur die om hem heen danst en waar je ogen bijna van gaan tranen, die hem verraden. Soms beweert hij dat het een scheetje was en soms heeft hij gelijk. Maar vaker dan niet heeft hij wél gepoept en beweert hij van niet en zet hij het op een krijsen als ik hem wil verschonen. Nu wil ik zelf ook krijsen als ik zijn billen moet verschonen, maar dat komt bij mij vooral omdat ik het een verschrikkelijk klusje vindt. Hij lijkt vooral geen afstand te willen doen van zijn warme drol die tegen zijn billen is geplakt. Gadverdamme. Dus het werd hoog tijd voor deze blogpost: waarom jonge kinderen liegen over poepluiers! Of is het alleen de mijne die liegt?

Luieruitslag en liegen over poepluiers

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen liegen over poepluiers. Bij kinderen die ouder dan drie jaar zijn en bij wie alle spieren en het gevoel van drang om naar de wc te gaan, zijn ontwikkeld, kunnen legio redenen spelen. In deze post richt ik me echter op de kinderen onder de leeftijd van drie. Deze kinderen poepen en plassen over het algemeen nog in de luier en hoeven nog niet per se zindelijk te worden. Er is dus geen enkele reden om te liegen, want het kindje hoeft nog niet te poepen op de grote wc of op een potje, wat eng kan zijn. Wij kwamen bij ons thuis achter een verband met luieruitslag en de neiging om te liegen. Als de peuter net vreselijk last had gehad van luieruitslag, of het nog had en vaak verschonen dus echt noodzakelijk is, dan verstopte hij zich en beweerde hij dat hij niet gepoept had. Zélfs met bijna zichtbare groene stankkrullen uit zijn kont. Hij associeert poepen met pijn en begon dus te huilen zodra hij doorkreeg dat hij verschoond moest worden. Mocht dit bij jullie ook spelen, leidt hem dan vooral af tijdens het verschonen. Zing liedjes en doe vooral voorzichtig!

Bang om afstand te doen

Een paar maanden geleden vertelde mijn schoonmoeder ons dat kinderen – en dan met name jongetjes – het moeilijk vinden om afstand te doen van hun drol. Come again? Ik had het niet meer en dacht dat ze een grapje maakte. Ze werkt al haar hele leven met jonge kinderen, dus toen haar gezicht bloedserieus bleef, wist ik dat het menens was. Jonge kinderen houden graag alles bij zich, dus ook hun drol. Tja. Het is een bijzonder fenomeen en we merkten hier dat het een stuk minder spannend werd als de peuter zijn geproduceerde drol even mocht bekijken. Raar? Ja. Ranzig? Ja ugh. Maar helpt het? Jep! Hij vertelt daardoor vaker – vol trots – dat hij heeft gepoept.

Leg uit dat het belangrijk is om te vertellen dat de luier vol is

Peuters voelen het echt wel als hun luier vol zit en zijn prima in staat om jou te vertellen of ze hebben gepoept of geplast. Als ze liegen, word dan niet boos. Leg uit dat het heel normaal is, ook al stinkt het. En dat papa met liefde de luier verschoont! Ja, afschuiven mag nog steeds. Als je zelf vol afschuw op de luier reageert: ‘Gadver, waarom doe je dit nu? Je stinkt zo erg!’ dan wordt een kind vanzelf bang om te poepen of om het jou te vertellen. Natuurlijk roep ik soms ook uit dat meneer net zoveel stank produceert als zijn vader, maar omdat zijn vader daar nogal trots op reageert, is meneer zelf ook trots en maakt hij er een grapje van.

Zindelijkheidstraining

Het liegen krijgt een hele nieuwe dimensie als je met zindelijkheidstraining begint. Zo wil De Kleinste wel op de wc of op zijn potje plassen, maar is poepen soms een brug te ver. En als hij het probeert, dan vraagt hij heel vriendelijk of we weg willen gaan, door keihard te krijsen: ‘WEG!’ en met zijn armen te wapperen. Ik denk dat het nog te vroeg is om er bij te blijven staan en zelf te zeggen dat ik graag bij hem wil zijn om te kijken hoe hij poept, omdat hij dat ook altijd bij mij wil. “Maar ik wil graag kijken! En helpen! En ik pak wel wc-papier. Moet je poepen?” Nee, dan lijk ik toch eerder op een helikopterouder dan een moeder die haar kind terugpakt omdat ze niet alleen naar de wc mag.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *