fbpx    

Wat als je autopech hebt en je kind in de auto zit?

Toen ik enkele dagen geleden de afslag nam van de snelweg, hoorde ik iets aan de zijkant van de auto. Ik kan het het beste omschrijven als het geluid wat tussen een ‘plop’, ‘tik’ en ’boem’ zit. Een soort ‘ploim’ dus. Eh… ik ben geen autokenner. Ik weet wel dat als er lampjes branden, er een probleem is. En dat ik de bandenspanning regelmatig moet checken. En ook de lampen. Maar wat die ‘ploim’ was? Ik heb geen flauw idee. En dan ga ik fantaseren. Wat als ik hier nu langs de kant stil kom te staan? Ben ik hier wel voor verzekerd? Oh, shit. Daar gaat al ons geld, dat is vast duur. En oh, wat fijn dat mijn peuter nu niet in de auto zit. Want wat had ik dán moeten doen? Zijn kinderstoel eruit moeten tillen en in de berm moeten zetten?

Ervaringsdeskundige met niet-werkende auto’s

Ik ben ervaringsdeskundige wat betreft niet-werkende auto’s. Mijn eerste auto was een witte Volkswagen Polo uit 1990. Met roze wieldoppen, roze stoelen en roze bloemen op de motorkap. Als Jop in de auto reed, werd hij steevast staande gehouden door de politie. Controle van wie de auto was, en dat soort zaken. Die auto was op sterven na dood. Soms startte hij niet meer als ik hem had laten afslaan voor het stoplicht en twee keer sloeg hij af tijdens het rijden en stond ik stil. Hart in mijn keel en bijna huilend. Gelukkig nooit op de snelweg, maar wel op drukke 50 kilometerwegen. De garage sleepte mijn auto altijd af, omdat ik geen lange afstanden met dat ding reed. “Ja, hoi. Met Caroline. Ik sta weer stil, hoor.” Dat ging altijd goed. Ik rijd ondertussen langere afstanden en ik heb vaak een peuter bij me. Ik kan in mijn eentje prima een uur wachten tot de garage mijn auto komt ophalen en dan een tijd doen zonder auto, maar met een peuter wordt dat haast onmogelijk.

Achter de vangrail

Ondertussen hebben we een nieuwere auto. Naast dat de Volkswagen Polo allang bij de sloop staat, wilden we ook een veilige gezinsauto waar een veilige kinderstoel in kon. Met deze nieuwe auto krijg ik het trouwens soms ook voor elkaar om dat ding niet meer te starten. Mijn grootste angst is dat dit gebeurt op de snelweg. Ik weet dat je dan uit de auto moet stappen en achter de vangrail moet gaan staan, maar wat dan? Wie bel ik op? De gele palen van de ANWB zijn allang weg.

Je autoverzekering heeft wellicht een Pechhulp module

Toen ik laatst naar mijn autoverzekering keek, zag ik dat ik een Pechhulp module had. Wat? Nou, sommige autoverzekeringen, waaronder de autoverzekering bij FBTO, hebben Pechhulp modules binnenland en buitenland. Geen gedoe met vermiste gele palen: nee, bel je verzekering op en zij helpen je direct. Wauw. Rest je nog één ding: zorgen dat je veilig langs de kant van de weg kan staan met je kind.

Overlevingskit bij pech met jonge kinderen

Stel, je staat langs de kant van de snelweg met pech en je weet dat je uit de auto moet in verband met veiligheid. Je peuter is ook bij je en die ziet al die mooie vrachtwagens langsrazen. Ik krijg het nu al benauwd. Je kan twee dingen doen: of je schreeuwt elke twee seconden dat je kind bij je moet blijven, of je hebt een survivalkit bij pech met jonge kinderen gemaakt die je standaard bij de gevarendriehoek in je auto bewaart. Op deze manier kun je je kind afleiden terwijl de hulp onderweg is. Je kan de volgende dingen hier in stoppen:

  • een flesje water;
  • een warme jas of meerdere dekens – helemaal een must in de winter;
  • iets te eten, bijvoorbeeld koekjes;
  • een bingokaart met stickers. Probeer verschillende auto’s of dingen in de omgeving te ontdekken, van waar je staat;
  • een verrekijker of fototoestel zodat hij kan spelen waar hij staat;
  • een wandelkoord, zodat je je kind aan jou vast kan maken, zodat hij écht geen kant op kan.
    Het klinkt misschien wat overdreven, want hoe vaak heb je nou pech? Nou ja, ik dus best vaak.

En wat dat ‘ploim’ geluid was?

Dikke anticlimax hier: ik weet nog steeds niet wat het ‘ploim’ geluid was. Misschien een kamikaze vogel die tegen de zijkant van mijn auto beukte? Ik kreeg ook geen pech met de auto en hoewel mijn oren nog steeds op scherp staan als ik in de auto zit, is er niets meer gebeurd.

Dit is een samenwerking.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *