fbpx
            Wat als je wilt dat je peuter naar zijn eigen bed en kamer verhuist?

Wat als je wilt dat je peuter naar zijn eigen bed en kamer verhuist?

door Caroline

Ik geef het toe, ik heb het samen slapen met je kindje tot nu toe wel behoorlijk verheerlijkt. Eerlijk is eerlijk, ook ik wil wel weer eens naast mijn man wakker worden, of naast hem in slaap vallen. Als je snapt wat ik bedoel. Hoewel ik enorm geniet van die kleine peutervingertjes die me ’s ochtends wakker maken, van de woorden: ‘ikke wakker, mama!’ en van het feit dat hij heel enthousiast ‘Op een grote passetoel, krak, hoepla’ zingt op de blaas van mijn man. Ook ik wil dus dat De Kleinste gewoon opsodemietert naar zijn eigen bed. Als je kind gewend is aan slapen op een kamer bij jou, of wellicht in jouw bed, kan het zijn dat je hem niet één, twee, drie in zijn bed op zijn kamer kan gooien. Dikke kans dat je je dan enkele weken lang afvraagt of de buren de politie bellen of dat je na enkele uren het al opgeeft en je kind weer bij jou in bed legt. Dit moet stap voor stap. En je hebt een lange adem nodig.

Als je peuter altijd bij jou in bed kruipt en jij hem liever in zijn eigen bed hebt, denk dan hier eens aan!

Verplaats het bedje van je kind naar de ouderslaapkamer

De eerste stap: verplaats het bedje van je kind naar jouw slaapkamer. In plaats van dat hij tussen jullie in ligt, met zijn zevenentwintig knuffels, speen en muziekdoosje dat middenin de nacht een geluid afspeelt waardoor jij denkt dat je huis bezeten is, kan hij mooi wennen in zijn eigen bed, maar nog wel veilig bij papa en mama op de kamer. Spreek af dat hij tot een bepaald tijdstip in zijn bed moet liggen, voor hij bij jullie mag komen.

Verplaats na enkele weken het bedje weer terug naar zijn eigen kamer

Als dit langere tijd goed gaat, kun je er uiteindelijk voor kiezen om het bedje weer naar de slaapkamer van je kindje te brengen. Doe dit samen, laat je peuter helpen door de knuffels mee te nemen en in bed te leggen.

Maak de slaapkamer van je kind samen mooi

Niets is leuker dan iets om trots op te zijn. Dit zal je peuter ook weten. Als hij iets nieuws heeft op zijn slaapkamer, wil hij er vast bij in de buurt zijn. Zo verschoonden wij het bed en kreeg De Kleinste Mickey Mouse beddengoed op zijn bed.

Maak het leuk voor je peuter om weer in zijn eigen bed te slapen

Door hem te laten helpen en door te benoemen wat hij heeft gekregen omdat hij zo’n grote jongen is, wordt het slapen in zijn eigen bed ineens een feestje.

Beloon goed slaapgedrag

Beloon goed slaapgedrag van je kind. Zo slaapt De Kleinste al vier maanden lang in ons bed. Zowel zijn middagdutjes als ’s avonds stopten wij hem toe in ons bed. Toen we weer begonnen met de middagdutjes in zijn eigen bed, hebben we na het eerste succesvolle dutje taart gegeten om het te vieren. Ik raad je echt af om elk slaapsucces met taart te vieren, maar dit was zo’n mijlpaal voor ons, dat dit wel op zijn plek was. Je kan eventueel werken met een stickervel en cadeautjes.

Slaaptrainer

Je kan ook gebruikmaken van een slaaptrainer. Met een dergelijke trainer weet je kindje wanneer hij in bed (en dus op zijn eigen kamer) moet blijven en wanneer hij eruit mag. Let hier wel bij op, kinderen hebben ontzettend snel door dat jij invloed hebt op die trainer en voor je het weet ben je terug bij af.

Loop niet te hard van stapel

Een laatste belangrijke tip: loop niet te hard van stapel. Als jij hebt besloten dat het nu klaar is, houdt het niet in dat je kind het direct snapt. Er is een reden waarom ze bij de Teletubbies alles nog een keer laten zien. En er is ook een reden waarom je peuter nu al zes weken achter elkaar hetzelfde verhaaltje wil horen. Ze houden van herhaling en voorspelbaarheid. Als je wilt dat je kind op zijn eigen kamer gaat slapen, pak dan kleine stapjes. Een dutje op zijn eigen kamer, maar ’s nachts slapen in papa’s en mama’s bed maakt de overgang een stukje makkelijker. Blijf benoemen wat je wil dat er gaat gebeuren. Houd vol en als je het echt niet meer weet, probeer dan de wekkermethode of kijk naar Supernanny Jo Frost.

Met deze tips krijg je je peuter weer in zijn eigen bed!

auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top