fbpx    

Wat je kan doen met kleine lapjes stof en hoe je je kind dolgelukkig maakt

Ik heb een behoorlijk bonte verzameling stof thuis. Nee, ik bedoel niet het stof wat laat zien dat ik moet stofzuigen – hoewel dat ook weer mag gebeuren – ik heb het over stoffen om mee te DIYen. Het begon een jaar of zes geleden toen ik leerde haarstrikken te maken: ik heb er ondertussen zo’n vijfhonderd gemaakt en deze worden met liefde gedragen door de peuter. Ondertussen gebruik ik de lapjes stof voor iets anders: de peuter kreeg namelijk met Sinterklaas een brandweerkazerne inclusief meubels. Dus ben ik aan het hobbyen geslagen en wordt de kazerne langzaamaan gestoffeerd.

Eén van de vele haarstrikken die ik zelf maakte

Het poppenhuis stofferen

Ik heb behoorlijk wat lapjes stof en de peuter heeft behoorlijk wat meubels gekregen met Sinterklaas. Het duurt niet erg lang om een dekentje of een kussentje te maken voor een poppenhuis. Omdat alles zo klein is, heb je het met een paar minuten af! Je legt namelijk eenvoudig twee lapjes stof op elkaar – binnenstebuiten! – naait drie zijkanten aan elkaar, draait hem buitenstebinnen en naait het laatste stukje mooi dicht. Nou ja, of gewoon dicht. Dat is ook goed. Perfectie hoeft niet. Die poppen betalen immers geen huur.

Waar een naaimachine al niet goed voor is

Welke soorten stof kun je gebruiken?

Je kunt allerlei soorten stof gebruiken om leuke dingen van te maken. Zo gebruik ik veel katoen, maar is tricot ook aan te raden. Tricot is warmer en iets beter geschikt voor kleding of stoffen voor meubeltjes. Je ziet namelijk hieronder dat het katoenen dekentje wel erg stijf blijft. En dat nadat ik er op ben gaan zitten, verkreukt en al. Ja, echt waar. Voor haarstrikken raad ik je katoen aan, dit blijft dus namelijk mooi in model en kun je vervolgens ook weer ‘stijf’ strijken. Kies een stof waar je zelf blij van wordt! Zo heb ik wat felle kleurtjes in huis, maar ook stoffen met Mickey Mouse of met schattige eekhoorntjes. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Wat je nog meer kan maken met lapjes stof

Mocht je het hele poppenhuis gehad hebben of je kind heeft geen poppenhuis, dan kun je nog even door. Wat dacht je van het maken van de volgende dingen?

  • haarstrikken;
  • portemonnee;
  • stoffen groenten of andere etenswaren;
  • een tasje.

En als je liever iets voor jezelf maakt, kun je stof ook gebruiken om je schoenen te bekleden, of een boek te bekleden.

Als je te kleine restjes stof hebt wat je niet kan gebruiken voor een nieuw project, dan kan je het gebruiken als vulling voor een dekentje of kussentje voor de poppen zodat het zachter wordt!

Als je geen naaimachine hebt (of er niet mee overweg kan)

Misschien denk je dat je dit allemaal niet kan maken als je geen naaimachine hebt of niet weet hoe dat ding van jou werkt. Nu zijn er veel video’s en handleidingen te vinden over hoe je naaimachine werkt, zo heb ik het zelf ook geleerd. Mocht je hier echter totaal geen zin in hebben, dan kun je met een lijmpistool of met naald en draad met de hand echt heel veel doen! Je maakt je peuter of kleuter er heel blij mee en jezelf ook wel, want hoe schattig is het dat de brandweerman hier lekker een kussentje in zijn rug heeft?

“Hee joh, Henk. Snurk es niet zo.”

Daarbij moet je ook accepteren dat het niet perfect hoeft te zijn. Zo kan ik heel goed bloedserieus achter de naaimachine zitten, maar zie je vervolgens ook aan mijn dingen dat het gewoon niet helemaal goed is. Ik werk slordig, omdat ik ongeduldig ben. En omdat ik een heel poppenhuis te doen heb. Geloof mij als ik zeg dat je kindje het fantastisch vindt dat je dit uberhaupt hebt gemaakt, dus ook al vallen de naden eruit als je er maar een blik opwerpt, die blije peuter met zijn nieuwe kussentje voor zijn pop maakt alles goed.

Ja, dat is een mega speelgoed watermeloen buiten het raam. Ik zou er ook rustig bij gaan zitten en naar het plafond kijken. “Niets aan de hand, mensen. Niets aan de hand.”

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *