fbpx    
knutselwerkjes bewaren

Wat moet je toch met die knutselwerkjes van je kinderen?

“Momentje, er ligt nog een knutselwerkje in zijn la!” Dit is ondertussen mijn meest gevreesde zin geworden als ik de peuter ophaal van het kinderdagverblijf. Ik ben niet bang voor valpartijen, heimwee of poepbroeken, maar van die knutselwerkjes krijg ik nachtmerries. Het is de reden waarom ik de peuter tegenwoordig maar ophaal met de auto, zodat ik kan antwoorden dat ik te druk ben met op de weg letten en niet elke twee seconden het werkje voor mijn ogen geduwd krijg op straat, met alle botsingen van dien. Zo ben ik al eens, met de peuter op mijn schouders, tegen een lantaarnpaal gelopen, omdat ik letterlijk een bord voor mijn kop had. Een verknipte waar een kerstkrans van gemaakt was. De grootste zorg waarvan je je nooit had kunnen voorbereiden voor je moeder was, is toch wel: ‘Wat móet ik doen met die knutselwerken?’ Traumatiseer je je kind als je het weggooit? Roep je slechte karma af over jezelf af als je het niet bewaart? En krijg je over 20 jaar spijt als je zijn afgeragde tekening wat meer weg heeft van een gebruikte zakdoek niet op de koelkast hangt? ik heb vijf oplossingen voor je, hoewel er misschien drie erg pijnlijk kunnen zijn voor je karma.

Oplossing 1: Bewaar de knutsel in een doos op zolder

Als je een beetje bent zoals mijn moeder, dan bewaar je alles. Elke tekening, servetrolletje van wc-papier, geknutselde dingen waar de inspiratie ver te zoeken is, foute gedichtjes en macaroni-kettingen. Alles belandt in een doos, op zolder. Je kan dan natuurlijk melodramatisch eens in de zoveel tijd in een hoekje op zolder alle kunstwerken doorkijken. Dromerig een vodje tegen je borst houden en je bedenken dat jij de tekening al vaker en langer door je vingers hebt laten gaan dan dat je peuter eraan gewerkt heeft en het weer terugstoppen.

Mocht je trouwens ondertussen van die zooi af willen, na een jaar of achttien, geef dan de doos mee als je kind het huis uitgaat. Dit werkt uitstekend als je je schuldig voelt over het weggooien van de kunstwerken. Vertel je kind dat je dit alle tijd voor hem of haar bewaard hebt. Gegarandeerd dat je kind het weggooit. Of vervolgens zelf met de zooi zit, maar dan is het niet meer jouw probleem!

Zelf bewaar ik de leukste knutselwerkjes wel. De allereerste, een canvas met een sneeuwpopje geverfd met de afdruk van het babyvoetje van De Kleinstje op een canvas, heb ik bewaard. Elk jaar met kerst zet ik deze weer ergens neer. Als ik niet vergeet de kerstboom op te zetten. Ook heb ik een sleutelhanger bewaard en nog een canvastekening. Waarom? Omdat het overduidelijk is dat hier erg veel werk in zat én het te snoezig is om weg te gooien.

Oplossing 2: scan de knutselwerkjes in en laat ze inbinden

Een tweede optie is het inscannen van de knutselwerkjes en het vervolgens laten drukken in een boek. Dit kan uiteraard alleen met (bijna) platte tekeningen en plakwerkjes. Het leuke hiervan is, dat je in één oogopslag de voortgang kan zien. Helemaal als je per (school)jaar de voortgang bijhoudt. Je zult alleen alsnog wel een selectie moeten maken met wat je wel houdt en niet. En wat je doet met de knutselwerken die niet in te scannen zijn.

Oplossing 3: gooi het in de open haard

De derde oplossing voor de knutselwerkjes, is het in de open haard mikken. Rigoureus, ik ben het met je eens. Naast dat verbranden ook nog eens slecht voor het milieu is, is het misschien ook not done om op deze manier de kunstwerken te eren. Aan de andere kant kun je zo beweren dat de engelen mee kunnen genieten. Of dat de kunstwerken warmte bieden. Ach, wat klets ik nou, je wil er waarschijnlijk vanaf, dus weg ermee.

Oplossing 4: gooi het in de papierbak

Hier heb ik een beter verhaal bij dan bij de open haard oplossing. Bij ons wordt het oud papier opgehaald door de voetbalvereniging, die hier vervolgens weer geld voor krijgt. Door de kunstwerken in de papierbak te gooien, helpen we de plaatselijke voetballers. Dat is vast de vereniging waar De Kleinste straks ook bij wil, dus dit is erg toekomstgericht!

Oplossing 5: confetti en slingers maken

Dit is upcycling to the max, dames en heren! Maak van die knutselwerkjes op een regenachtige middag samen met je koter confetti en slingers. Dit doe je door een perforator te gebruiken voor de confetti. En de slingers maak je door rechte stroken te knippen, de uiteindes aan elkaar te plakken en ze zo in elkaar te vlechten. Zo maak je een eregalerij voor verjaardagen!

PS: dat van die auto is een grapje. Ik haal hem met de auto op omdat ik gewoon geen zin meer heb in het gedram met naar huis lopen. ‘Ik wil gedragen worden, ik wil zelf lopen, ik wil op de nek, ik wil niet op de nek, ik wil chocomel, ik wil – ‘ Daarom ga ik met de auto. De volledige vierhonderd meter. Sorry, milieu, ik plant wel weer wat bomen extra. Ook om al het papier te compenseren.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *