fbpx    
WordCamp Nijmegen voor bloggers

WordCamp Nijmegen terugblik

8 september 2018

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over evenementen voor bloggers waar je in Nederland naar toe kan gaan. Op deze lijst stond ook WordCamp Nijmegen! 31 augustus en 1 september was het dan zo ver. Vandaag lees je alles terug wat ik heb geleerd en waar jullie van wilden dat je erbij was, als je blogger of WordPress-fanaat bent. Ik richt me hier meer op de aspecten die interessant zijn voor bloggers. Mocht je nu meer willen weten over WordCamp Nijmegen en je bent geen blogger, check dan de recensies die genoemd staan in deze post.

Wat is WordCamp?

WordCamp is een conferentie dat zich focust op alles wat met WordPress te maken heeft. Als je blogt, is er een hele grote kans dat je WordPress gebruikt en dus is dit dé plek waar je heen zou moeten komen om meer te leren over het platform waar je misschien wel je brood mee verdient. En dat niet alleen, ook leer je op WordCamp de mensen achter WordPress kennen (dat zijn er heel veel), leer je ook hoe je zelf één van die gezichten van WordPress wordt en ontmoet je zoveel mensen, dat je voor de rest van je leven weet bij wie je moet aankloppen bij welk probleem. En ik kan het weten, want mijn website bleek tijdens WordCamp gehackt te zijn.

Er worden WordCamps over de hele wereld georganiseerd. En dus ook in Nederland. Wil je weten wanneer de eerstvolgende bij jou in de buurt is? Check dan de WordCamp kalender.

Speaker/Sponsor Dinner

Omdat ik één van de sprekers was voor WordCamp Nijmegen, begon mijn feestje op donderdagavond, met een diner voor de sprekers en sponsoren. Terwijl ik in een discussie was met een collega over SEO en link building, kwam ik erachter dat mijn blog gehackt was. Bij het openen van een post via de homepage kwamen er popups met zogenaamde virusmeldingen, porno en reclame om te gokken. Ik baalde, schrok me de pleuris van al dat bloot en leerde toen meteen hoe behulpzaam de WordPress community is. Toen ik mijn laptop uit mijn tas haalde, waren er al twee mensen die beloofden me te helpen. Dat waren er drie een minuut daarna en tien minuten later wist de hele venue dat mijn website gehackt was en werd de hele poppenkast losgetrokken.

Ik schaamde me dood. Niet omdat de hele club zo behulpzaam was, maar omdat ik nota bene zelf developer ben. Ik moest beter weten dan gehackt worden. Riep ik niet continu tegen alle bloggers die ik ken dat ze moesten updaten? Of child themes aanmaken? Of wat dacht je van security plugins installeren? Als ik dat allemaal had gedaan, was dit niet gebeurd, dacht ik.

‘Dit is waarschijnlijk brute force’, zei één van mijn collega’s. Niets wat ik eraan kon doen op dit moment, behalve dat we de boel opschonen en ik daarna mijn wachtwoord verander. Zodat het niet nog een keer gebeurt. Helaas lukte het ons niet om die avond de website op te schonen, maar de ochtend erna kreeg ik berichtjes van mensen die er naar hadden gekeken en graag met me verder wilden zoeken naar het probleem.

Help! Ik moet zelf spreken en ben vergeten zenuwachtig te zijn

In de loop van vrijdagochtend was mijn website opgeschoond en kon ik eindelijk diep inademen. Ik moest namelijk zelf ook deze dag spreken en had nog niet eens tijd gehad om zenuwachtig te zijn voor mijn praatje. Die tijd nam ik een kwartier van tevoren, waarna ik wat zenuwachtig voor een groep stond, maar blijkbaar een zeer relaxte uitstraling had en ik vooral heel gepassioneerd vertelde over het slopen van de code van mijn collega’s. Getuige de foto’s van mijn hoofd die nu op social media rondzwerven.

Praatjes voor bloggers

Het viel me op hoeveel praatjes deze dagen interessant waren voor bloggers. Hoewel er niet elke sessie een talk was die interessant was voor deze groep, stonden er zoveel sponsoren die bloggers kunnen helpen, dat ik verwacht dat menig blogger blij zou zijn dat ze niet naar alle praatjes hoefden!

SEO tips toegepast op jouw site

Zo was Yoast er en kon je uiteraard vragen stellen over de plugin, de cursussen en je website. Jono (één van mijn collega’s bij Yoast) heeft me geholpen mijn website sneller te maken. En hoewel er nog wat winst te behalen valt, scoor ik nu al een stuk hoger dan ik eerst deed. Marieke, één van de partners van Yoast, gaf een talk over sitestructuur. Dit is iets wat voor veel bloggers nog best lastig is. Gerichte vragen kunnen stellen aan één van de grootste kennisbronnen binnen Yoast, wie wil dat nu niet? We weten allemaal dat SEO best ingewikkeld kan zijn, helemaal als je persoonlijk blogt.

Presentaties van bloggers!

De zaterdag was er helemaal één voor de bloggers. Mijn hemel, ik kon niet kiezen, zoveel gave dingen waren er deze dag. De ochtend begon met een sessie van Saskia van Klaarbergen en Karijn Kats. Saskia is oprichter van kidseropuit.nl en heeft een eigen blogteam, waar Karijn de redacteur van is. Ze vertelden over hoe je een groot team managet, hoe je zorgt voor standaarden en hoe je omgaat met onbetaalde bloggers als je toch betaalde opdrachten binnenhaalt.

Tegelijkertijd met deze talk, was er een workshop om je website sneller te maken. Helaas kon ik niet op twee plekken tegelijk zijn. Dit gold voor veel praatjes op de zaterdag: Irene Strikkers vertelde hoe de analyses in de Yoast SEO plugin tot stand zijn gekomen en benadrukte weer dat je echt niet alle bolletjes altijd op groen hoeft te hebben. NinaRosa Juffermans leerde ons alles over persona’s maken en over copywriting en dan heb ik het nog niet gehad over de talks over informatielekken in WordPress, personal branding en de talk over vanuit huis werken.

Is er dan altijd wat te doen voor bloggers?

Misschien vraag je je nu af waarom je niet eerder wist van WordCamps. Ik weet het niet, ik vertel het je nu, dus dat is stap één. Ik kende deze wereld ook niet tot ik bij Yoast kwam werken en ondertussen is het mijn persoonlijke missie geworden om meer bloggers naar WordCamps te trekken. Waarom? Omdat WordPress daar beter van wordt. WordPress is ooit begonnen als blogplatform. Ondertussen is het zoveel meer dan dat, maar dat houdt niet in dat jij als blogger niet belangrijk bent. Je kan vooraf aan een WordCamp het programma checken. En als je zelf een heel tof praatje hebt dat ook maar in de verste verte iets met WordPress te maken heeft, stuur hem dan zeker in. Wie weet ben jij dan één van de sprekers op de volgende WordCamp.

Wat kost dat dan?

Ja, leuk. Zit ik je lekker te maken voor een WordCamp, maar straks kost het je een godsvermogen. Moet je vijf maanden droog brood eten om dat kaartje te betalen. Nee, gelukkig niet. De meeste WordCamps kosten rond de €40,- en dit is voor twee dagen. Zo goedkoop? Ja, man. Dit komt door al die vrijwilligers die dit voor jou organiseren en alle sponsoren.

Zie ik jou daar de volgende keer?

Ik hoop van harte dat ik jou daar de volgende keer zie. En ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd wanneer jij ervoor kiest om naar een event te gaan als deze. Wil je het me laten weten? Via de mail mag ook!

PS: toch nog niet zeker of het iets voor jou is? Volgende week geef ik je vier redenen waarom WordCamps ook voor jou belangrijk zijn.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *