fbpx    
geld besparen kind

Zo kun jij meer geld sparen voor de toekomst van jouw kind

Kinderen kosten tot hun 18e ruim 100.000 euro. Auwa. Alsof dat nog niet genoeg is, gaan die kinderen daarna vaak studeren. En dat kost ook nog eens een hoop geld. De meeste ouders beginnen daarom al met sparen voor de studie van hun kinderen als dat kind net de baarmoeder uit is. Wij sparen sinds de geboorte van onze peuter elke maand trouw 100 euro. Af en toe storten de opa’s en oma’s hier ook wat op, waardoor hij hopelijk tegen de tijd dat hij achttien is, met de inflatiecorrectie en de stijgende studiekosten, welgeteld één maand kan studeren. Ja, dat is een grapje. Hoop ik.

Wij zijn zo gewend dat wij per maand 100 euro minder te besteden hebben, dat we het geld niet missen. Dit sparen is ondertussen heilig geworden voor ons en gaat voor al het andere. Als je twee of meer kinderen hebt, kan dit bedrag behoorlijk oplopen, of je kiest ervoor om minder te sparen. In het laatste geval betekent dit wel dat je kind met minder vermogen de deur uitgaat. Mogelijke studieschulden zijn het gevolg. Je kan het wellicht niet altijd vermijden – zo heb ik zelf ook een studieschuld – maar er zijn zat manieren om meer geld te besparen in en rond huis om zo meer te kunnen sparen voor jouw kind! Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het besparen op de boodschappen door middel van maaltijdboxen, het speelgoed wat je koopt of door te kiezen voor goedkope energie?

Slechte spaarders

Hoi, ik ben Caroline en ik ben slecht in sparen. Dat zit zo: ik ben dol op nieuwe gadgets en leuke dingen. Laptop, telefoon, agenda’s, reisjes naar Disneyland Parijs, weekendjes weg en speelgoed: ik geef alles uit. Hoewel mijn inkomen met de jaren stijgt, spaar ik niet meer. Nee, ons uitgavenpatroon stijgt thuis mee. Het is misschien niet zo verwonderlijk waarom mijn schoonouders ons nogal warrig aankeken toen ze erachter kwamen dat wij dus structureel elke maand voor onze peuter sparen. En nooit aan dat geld komen. Maar dan bedoel ik ook echt nooit. Hebben we wel eens aan het eind van de maand bij mijn ouders gegeten omdat ons geld op was? Misschien, ooit. Is de peuter ooit hongerig naar bed gegaan? Nee, nooit. Zijn wij arm? Alles behalve. Heeft onze peuter later een mooi bedrag voor de start van zijn volwassen leven? Ab-so-luut! Ook al hoop ik dat het nog heel lang duurt voor hij opgroeit.

Goed, sparen voor mezelf kan ik niet. Sparen voor de peuter kan ik gelukkig wel.

Bepaal een maandbedrag

De eerste stap om te gaan sparen voor je kind(eren), is bedenken hoe vaak en hoeveel je opzij wilt zetten. Wil je dit per maand, per jaar of per kwartaal doen? Sommige ouders maken bijvoorbeeld de gehele kinderbijslag over. Sommige ouders maken het geld over rond een dertiende maand. Wij maken één keer in de maand geld over. Hierdoor missen we het niet. Het sparen gaat zo uiteindelijk bijna vanzelf. Bepaal hoeveel je wilt gaan sparen. Is dit 50 euro per kind? Of 100 euro of misschien wel 150 euro per maand? Bespreek dit met je eventuele partner en zet je doel hierop. De volgende stap is kijken of je het bedrag kan missen. En als dat niet kan, zul je dus moeten besparen.

Voor je het weet heb je minimalisme uitgespeeld: het is beter om elke maand structureel geld over te houden

Je kan ervoor kiezen om dingen die je niet meer gebruikt in huis, te verkopen. Te denken valt aan oude kleding die je kleintje niet meer past, speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld is, of je eigen garderobe die je vlak voor je zwangerschap hebt gekocht en waar je nu niet meer inpast. Of niet meer dood in gevonden wil worden. Hoewel deze beetjes allemaal bijdragen aan je spaardoel, kun je niet elke maand een grote uitverkoop houden in je voortuin. Voor je het weet heb je het minimalisme uitgespeeld en woon je in een mooi huis, maar zonder meubels, kleding of speelgoed. Slimmer is het dus om elke maand structureel geld over te houden.

Check je variabele uitgaven

Lange tijd gingen wij dagelijks naar de supermarkt. Waar we bij de weekboodschappen echt geen snoep of chocola meenemen, krijgen we het voor elkaar om als we dagelijks boodschappen te doen, elke keer zoetigheid in ons mandje te doen. Resultaat: we geven een stuk meer uit dan we zouden doen met weekboodschappen. Een tijd lang hebben we toch geprobeerd weekboodschappen te doen, omdat ik wist dat je er echt geld mee kon besparen. Echter vond ik het de hel om op zaterdagochtend met het hele gezin naar de supermarkt te gaan. Helemaal omdat het dan zo druk is, dat je elke twee seconden checkt of je kind nog bij je loopt, die graag zijn eigen karretje wilde, je je man weer kwijt bent. Je dacht dat je hem had achtergelaten bij de groenten, maar je vindt hem pas weer terug bij het bier. Je peuter houd je nog steeds bij je door elke keer: ‘kijken doe je met de ..?’ te snauwen en te roepen dat hij niemand mag aanrijden met zijn kar. Nee, óók niet die irritante bejaarde die het zó knap vindt dat de peuter mama helpt. Nee, laat maar. Geld besparen op de boodschappen werd hem dus niet voor ons. Of toch wel?

We zijn een tijdje geleden overgestapt op een maaltijdbox. En ja, dat is in verhouding duurder dan wanneer je de ingrediënten los in de supermarkt haalt, maar wij besparen er dus veel op. We hoeven niet meer naar de winkel en we laden ons mandje dus niet meer vol met dingen die rotten, of we eigenlijk niet nodig hebben. Ik was er lange tijd op tegen, maar Jop heeft me overgehaald. Het bevalt absoluut goed en juist hierdoor kunnen wij vaker per maand uiteten. Of meer sparen 😉

En mocht je nu denken: ik bespaar al veel op de boodschappen, maar ik wil wel terrasjes blijven pakken: zet dan een maandbudget voor jezelf. Zo houd je – als het goed is – meer geld over om te sparen voor je kind!

Naar welke variabele uitgaven kun je kijken?

Wellicht denk je dat het ophoudt bij de boodschappen, maar je hebt stiekem meer variabele uitgaven dan je denkt. Wellicht kun je kijken of je op de volgende dingen kan besparen:

 • boodschappen;
 • benzine;
 • dagjes weg of snacks/hapjes als je dagjes weg gaat;
 • terrasjes of uiteten;
 • vuilnis – soms betaal je per lichting van je vuilnisbakken. Scheid je afval dus om hier op te besparen;
 • andere uitgaven zoals speelgoed, spelletjes, boeken etc.

Bepaal voor jezelf een budget. Je moet natuurlijk niet alle pleziertjes wegdoen. Het is belangrijk om nu ook te kunnen genieten en niet pas als je kind het huis uit is.

Check je vaste uitgaven

Budgetten zetten voor je variabele uitgaven is één stap. Echter is het nog slimmer om naar je vaste uitgaven te kijken. Deze worden namelijk elke maand automatisch van je bankrekening afgehaald en hierop besparen is geen maandelijks terugkerend ding. Bepaalde zaken heb je echt nodig, te denken valt aan elektriciteit, water, je huur of hypotheek en internet. Zeg nou zelf, welke moeder kan er zonder YouTube voor haar kinderen? Of voor haarzelf.

Op abonnementen kun je vaak niet onderhandelen met prijzen, maar je energie is zeker iets wat vaak goedkoper kan! Zo kijken wij elk jaar opnieuw of wij kunnen besparen op deze vaste lasten.

Naar welke vaste uitgaven kun je kijken?

Het is slim om je bankgegevens erbij te pakken en te kijken naar al je vaste lasten. Wat gaat er maandelijks, elk kwartaal of zelfs jaarlijks van de rekening af? Te denken valt aan:

 • al je verzekeringen (inboedel, autoverzekering etc.);
 • je energiekosten;
 • je internetabonnement;
 • je telefoonabonnementen;
 • je televisieabonnement;
 • goede doelen;
 • de kosten van je bankrekeningen;
 • eventuele maaltijdboxen – ja ook hier kun je soms op besparen;
 • alle overige abonnementen zoals tijdschriften, maar ook Netflix, Storytel, BloomOn;

Overdrijf het besparen niet

Het is super als je geld wil besparen en ik moedig het nog meer aan als je dit doet voor de toekomst van je kind. Maar je moet dit ook niet overdrijven. Je moet het wel leuk houden voor jezelf. Als je geniet van elke maand verse bloemen binnen krijgen of van Netflix, houd deze abonnementen dan vooral. Als je een snelle internetverbinding nodig hebt, is het niet handig om naar een goedkoper abonnement te gaan als dit de snelheid niet ten goede komt. Dan kun je beter kijken naar de kosten zoals je energie, je verzekeringen en je chocolade- of wijnverslaving. En anders zet je je kind gewoon aan het werk.

Dat laatste is een grapje. Ik ben tegen kinderarbeid. Ik wil zelfs niet dat de peuter me helpt in de keuken. Of in het huishouden.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *