fbpx    

Zo maak je van je tuin een staycationplek

Een jaar lang keken we uit naar onze vakantie. We zouden van Barcelona naar Dover varen met een Disney-cruise. Enkele weken geleden kregen we te horen dat de cruise geannuleerd was. Het was te verwachten. Twee uur lang had ik vooral heel veel medelijden met mezelf en zat ik melodramatisch op de bank te klagen dat ik ook al geen chocola had om mijn trieste bestaan mee te vullen. Tot Jop zei: “Van het geld wat we nog moesten betalen aan de reis, kunnen we ook de tuin eindelijk laten doen.” En zo werd Jop projectleider tuin, bleek zijn Wiskunde B nog ergens goed voor te zijn én kijk ik zelfs uit naar een vakantie die voor het grootste gedeelte thuis gaat plaatsvinden. Van je tuin een staycationplek maken, heeft nog wat voeten in de aarde (haha!), maar wees niet getreurd. Zoals je van me bent gewend, deel ik alle tips met jullie.

Must have: een plek waar je tot in de late avonduurtjes kan zitten

Foto van Verasol

Wat zo fijn is aan op vakantie gaan, is dat je niets moet en alles mag. Dat betekent dat je gerust tot middernacht op terrasjes zit of op je balkon. Het zomerse weer van een tropische plek helpt absoluut mee. In Nederland koelt het vaak ’s avonds net wat meer af. Of hebben we meer last van regen. Om dus optimaal te genieten van een vakantie in eigen huis, is het belangrijk dat je lang buiten kan zitten. Het liefst een beetje in de schaduw, zodat je geen zonnesteek oploopt of smelt van de hitte en toch maar naar je slaapkamer vlucht om voor de ventilator te gaan hangen. De oplossing, je voelt hem misschien al aankomen, is een tuinoverkapping. We hebben verschillende parasols gehad, maar die moet je blijven meedraaien met de zon, ze waaien soms om en de peuter bedenkt dat hij er prima in kan klimmen – wat dus niet kan.

Bepaal de sfeer van je ruimte

Ik houd van de mediterraanse sfeer. Palmbomen, druiven, veel groen, mooie lichtjes en warmte. Je kan ervoor kiezen je tuinoverkapping te voorzien van heaters, inbouw LED-verlichting en veel planten. Om een iets mediterraanse sfeer te krijgen, gaat Jop aan de slag met zelfgemaakte mason jar lampjes onder de veranda.

Doe je het zelf of laat je het doen?

Foto van Verasol

Een tuin wordt niet alleen een staycationplek door een veranda aan te schaffen. Het is de afwerking en alles eromheen wat van je tuin een mooie plek maakt. Zo gaan onze houten vlonders, die volledig verrot zijn, eruit en worden vervangen door mooie stenen. Bestraten laten we doen, slopen doen we zelf. Bedenk goed wat je wel en niet zelf gaat en kan doen. Zo kun je zelf een tuinkamer in elkaar zetten, maar je kan ook een tuinkamer van Verasol kiezen en het laten monteren. Zo weet je zeker dat het goed en veilig staat.

Neem de tijd om te genieten van je vrije dagen

Thuis vakantie nemen is vaak lastig. Je ziet altijd wel klusjes die je kan doen. Je hebt waarschijnlijk nog behoorlijke stapels was liggen die je weg moet werken, het gras moet misschien gemaaid, je kledingkast moet nodig opgeruimd worden of misschien moet je uitgerekend vandaag toch eens proberen die ondefinieerbare vlek uit je tapijt te boenen. Niet doen. Of althans: plan dit soort dingen, maar doe het niet allemaal in je vakantie. Genieten van je vakantie is exact dat: genieten. Je bent thuis, daar kunnen we nu niets aan veranderen. Wat je wel kan veranderen, is hoe je ervan geniet. Zo borrelen wij bijvoorbeeld elk weekend rond een uur of vier buiten. Zonder telefoons en vooral genietend en fantaserend van hoe de tuin er over een paar weken uitziet. Rest me nog één ding: Sangria in huis halen om straks te genieten van mijn eigen mediterraanse achtertuin.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *