fbpx    
winterbarbecue

Zo organiseer je een warme winterbarbecue – zelfs als je een koukleum bent

Vier jaar geleden riep Jop plots dat hij graag wilde barbecueën. In de winter. Ik verklaarde hem voor gek en kreeg twee jaar lang voor elkaar dat we toch echt niet gingen barbecueën midden in de winter. In 2017 verloor ik en stond hij, in de bittere kou in februari, buiten te barbecueën tijdens een vakantie met vrienden. Ik bleef binnen en at wel wat er naar binnen werd gebracht. Mij niet gezien in die kou. Stelletje idioten. Ondertussen ben ik blijkbaar de idioot, want barbecueën in de winter is dus nu echt een ding.

We lijken de kou te gaan omarmen

Pretparken gingen in het verleden dicht vanaf de herfst tot ergens begin lente. Dagjes uit waren niet aantrekkelijk voor mensen als het buiten was. Dat veranderde allemaal toen we dingen begonnen om te dopen naar ‘winter’: winter Efteling, de Duitse kerstmarkten die aan populariteit winnen en nu dus ook de winterbarbecue. Waar je in de winter vroeger niemand buiten zag, behalve om te schaatsen, vinden we het nu steeds normaler om de hele dag lekker fris buiten te zijn. Oftewel: te bevriezen. Als jouw partner of vriendengroep het ook in de kop hebben gehaald om te gaan winterbarbecueën, dan kun je natuurlijk recalcitrant binnen gaan zitten voor de openhaard. Als je gesteld bent op je eigen bubbel, dan zou ik zeggen: ga ervoor. Als je liever wat gezelligheid wil, is het niet erg leuk om te zien hoe iedereen zich buiten kostelijk vermaakt, terwijl jij binnen rilt. Geloof me, je kan best genieten van een winterbarbecue zonder dat je ook maar één bevroren vinger hoeft uit te steken. En het begint met een warme omgeving creëren!

Een leuke winterbarbecue begint bij een windvrije en warmere ruimte

Een winterbarbecue is echt niet leuk als je bevriest en rilt en je tanden zo hard op elkaar klapperen, dat je denkt dat er iemand een ratel bij je oren houdt. Je hebt een hoekje in je tuin nodig dat je bombardeert tot warme zitplek. Het slimste is dit om te doen dichtbij het huis, zodat je wat warmte vanuit het huis meepakt en waar je uit de wind zit. Zet vervolgens een partytent of een zweefparasol op. Nee, het is dan geen hoogzomer, maar parasols werken ook prima tegen kou en wind. Leg dekentjes en kussens neer die je bij voorkeur binnen hebt bewaard, zodat ze al lekker warm zijn. Trek je fijnste winterjas aan, je dikste sokken, je leukste muts en je mooiste (smartphone proof) handschoenen en je bent klaar om te genieten!

Zet de barbecue vlakbij je zitruimte

Barbecues verliezen warmte, gelukkig maar! Want zo kan de warmte mooi naar jouw hoekje drijven en onder de parasol blijven hangen. Je zult zien dat de barbecue al gauw een soort van kachel wordt.

Ga voor warme gerechten en dranken

Je kan melodramatisch met een Piña Colada in je hand snikken dat je de zomer zo mist, maar je kan jezelf ook opwarmen met glühwein, thee, warme chocomel of andere warme dranken. Hetzelfde geldt voor eten: een frisse fruitsalade met aardbeien werkt perfect in de zomer, maar in de winter zijn de aardbeien niet zo lekker én zul je minder genieten van het eten. Denk aan bijvoorbeeld stoofpeertjes, portobello en pizzabroodjes voor op de barbecue.

Stuur je peuter naar de oppas

Om ultiem te genieten van je winterbarbecue, moet je toch wel echt je kinderen naar de oppas brengen. Je wilt niet steeds mutsen, handschoenen en snotneuzen helpen. Je wil onder je dekentje blijven. Elke vijf minuten roepen: ‘Niet bij de barbecue, de barbecue is heet!’ roepen, werkt niet als alle volwassenen zich aan het opwarmen zijn aan de barbecue.

Maak je tuin instaproof

Misschien snuif je als je dit tussenkopje leest, maar een feestje slaagt pas echt met goede decoratie. We vinden kerstmarkten en de winter Efteling juist zo leuk omdat het gedecoreerd is met nepsneeuw, prachtige lichtjes en vuurkorven. Besteed dus tijd aan het decor, maak het zo te gek gaaf dat je niet meer naar binnen verlangt, maar denkt: dit is een leuke hoek, daar wil ik zitten! En we zullen het je vergeven als je denkt: ‘Deze hoek was nog leuker geweest als het nu 25 graden was.’

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *