fbpx    

Zo overleef je babyshowers

20 oktober 2019

Babyshowers, ik heb nog nooit iemand horen zeggen: “Ik heb dit weekend een babyshower en ik heb er enorm veel zin in!” Nee, integendeel. Over het algemeen hoor ik vrouwen juist klagen over dit fenomeen. Het maakt niet uit of deze vrouwen zelf geen kinderen hebben of wel kinderen: zin hebben ze er bijna nooit in. Toch worden babyshowers massaal gegeven in Nederland. Het is een groeiend fenomeen: de bollebuikentaarten zijn niet meer weg te denken bij bakkers en ook zijn er steeds meer cadeautjes te vinden gericht op de babyshower. Van invulkaarten tot versieringen: alles is te vinden. Waarom doen we het toch massaal? En nog belangrijker: hoe overleef je die babyshower waar je geen zin in hebt, maar wel heengaat uit plichtsbesef?

Wie vindt babyshowers leuk?

Heel eerlijk vond ik mijn eigen babyshower fantastisch. Al die mensen die me verrasten met een versierd huis, maar liefst twee taarten en cadeautjes! Het enige mindere vond ik het om babyhapjes te proeven. Getver, wat zijn die kant-en-klaar potjes toch ontzettend goor! Het zorgde ervoor dat ik de fruithapjes een jaar lang zelf pureerde. Of nou ja, Jop maakte over het algemeen de hapjes klaar. Als aanstaande moeder, hoogzwanger, is het heerlijk dat iedereen naar jou toekomt. Je bent zelf natuurlijk al heel lang zwanger en het liefst praat je de hele tijd over je toekomstige baby: een babyshower is de perfecte gelegenheid voor dit. Dat iemand er ook mogelijk tegen haar zin zat, besefte ik pas toen ik mensen hoorden klagen over babyshowers die zij van hun vriendinnen hadden.

De babyshower is voor de toekomstige moeder

Die babyshower wordt dus eigenlijk georganiseerd voor de toekomstige moeder. Even in het middelpunt van de belangstelling staan, gekke spelletjes doen zoals: ‘raad het gewicht’ (het gewicht van de baby, níet die van de moeder), ‘raad de naam’ en ‘hoe dik is de buik nu eigenlijk?’. Er worden trivia vragen gesteld, waarbij je als toekomstige moeder je continu verschuilt achter zwangerschapsdementie als je een antwoord even niet weet. “Wist ik wel, hoor! Ik ben alleen even niet zo snel.” Je versiert tegeltjes, of blokjes, of een rompertje, of alledrie. En na een paar uur is het feestje weer voorbij, want dan moet de hoogzwangere dame een dutje doen. Of bijkomen van haar vriendinnen. Of nou ja, eigenlijk moeten die vriendinnen bijkomen.

Een babyshower overleven

Nee zeggen tegen een babyshower doe je vaak alleen maar als je echt niet kan, heel veel ballen hebt, of als het geen naaste familie of vriendin betreft. Alle andere keren ga je wel gewoon trouw op pad. Soms met een cadeautje onder de arm, soms met een knutselpakket. Even lekker gek doen met de meiden, alleen dan niet a la Merol met wat ketamine.

Het is eigenlijk net een verjaardag, alleen dan korter

Het vervelende aan babyshowers is vaak dat je terechtkomt in een omgeving waar je niet iedereen kent. (Schoon)moeders, zusjes, vriendinnen en andere familieleden die je sporadisch ziet. Je krijgt al gauw het idee dat je niet helemaal op je plek bent in een kringetje met hapjes. Kortom: je zit op een Nederlandse verjaardag, minus het feliciteren van iedereen. Een verjaardag is vaak alleen leuk als er veel alcohol in het spel is, maar op een babyshower is alcohol over het algemeen uit den boze. Uit respect voor de aanstaande moeder, gok ik. Het voordeel van een babyshower ten opzichte van een verjaardag? Het duurt vaak een uurtje of twee, drie. Dan is het al wel weer oké om aan te kondigen dat je weer vertrekt. Hasta la vista, baby. Letterlijk.

Babyshower overleven: de tips

Hoe je een babyshower dan toch zo leuk mogelijk maakt voor jezelf en voor alle anderen? Bedenk dan de volgende dingen:

  • voor de aanstaande moeder is een babyshower vaak iets waar ze enorm naar uitkijken. Ze staat even in de belangstelling, ook al is het maar voor een paar uur. Dat jij uitgenodigd bent, betekent dat je belangrijk bent voor de moeder.
  • houd je niet zo van spelletjes? Stel dan iets anders voor, zo had ik dit jaar een babyshower in de vorm van een high tea, omdat de zwangere in kwestie zelf niet heel gecharmeerd was van allerhande foute spelletjes. Het was geniaal. Zo combineer je lekker eten met iets wat belangrijk is.
  • wil je zelf meer invloed hebben op het programma? Werp je dan op als mede-organisator.

En als allerlaatste: bedenk je dat een babyshower niet heel erg lang duurt en dat is omdat de aanstaande moeder vaak al met verlof is en al op springen staat. Maak er dus gewoon een gezellige middag van en neem je voor om lekker te genieten van de taart en alle hapjes.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *