fbpx    

Zo werk je de was sneller weg met deze batch-routine

Eén van mijn meest gehate klusjes in het huishouden is toch wel de was. Het is niet zozeer het in de wasmachine doen van de was, maar wel het ophangen en het vervolgens opruimen. Ergens in dit cirkeltje blijf ik altijd hangen. Soms ligt de schone was twee dagen later nog in de wasmachine, waardoor ik weer opnieuw kan beginnen. En soms hangt de was zolang aan de waslijn, dat ik niks meer heb om op te ruimen, omdat het hele gezin zijn of haar kleding wel van de waslijn vist zodra ze het nodig hebben. Mijn wasmachine bevindt zich in de kelder en hoewel dat heerlijk weggewerkt is, geldt bij mij ook echt: ‘Uit het oog, uit het hart’. Tot de kledingkast leeg is en ik een oude trui op een broek waarvan ik niet wist dat die nog paste, combineer met sokken van Jop. Want ja, mijn sokken liggen nog in de kelder. Klaar om gewassen te worden.

Denk in cirkels

Wassen heeft een begin en een eind. Je zou het haast niet denken, met de hoeveelheid was die een gemiddeld gezin weet te produceren. De grap die rondgaat, is dan ook wel dat getuige de was in het washok, er mensen in huis wonen die je nog nooit gezien hebt. Er komt geen begin en geen eind aan. Toch kun je echt een begin en een eind ontwaren. Het begin is de was die je in de wasmachine stopt, het rondje is klaar als alles is opgeruimd. Begin dus ergens aan en maak het af. Het nadeel met de was is alleen dat je er niet bij kan blijven staan. Vaak doet je wasmachine er dertig minuten tot vier uur over. En we weten allemaal dat die minuten die de wasmachine aangeeft, ook nog eens theoretische minuten zijn. De was vergeten uit de wasmachine te halen, is dus niet heel gek. Toch voel je je niet zo voldaan als je de was in de machine laat liggen. Als je net als ik de piepjes van je wasmachine niet hoort als het klaar is, zet dan een timer een half uur nadat de wasmachine afgelopen zou moeten zijn. Die theoretische minuten heb je er dan mooi bij gerekend.

Groepeer je was

Er zijn veel mensen die zweren dat je één dag de babykleding moet wassen, de andere dag beddengoed, weer een dag al het witgoed, dan al het donkere en dan je eigen kleding. Ik merkte dat ik er heel blij van werd als ik wasjes had met handdoeken: deze werk je namelijk zo weg omdat het allemaal dezelfde items zijn. Nu batch, oftewel groepeer, ik alles. Zo was ik alle broeken samen. Alle shirts. Alle vesten en jasjes, al het beddengoed, alle jurkjes enzovoorts. Wat het gevolg is? Het ophangen gaat als een trein, maar het opvouwen ook. Niet bij elk kledingstuk een andere vouwtechniek: nee, alle shirts kunnen hetzelfde opgevouwen worden. Alle jurken kunnen opgehangen worden en voor ik het weet, heb ik weer een cirkel af. Nou ja, in theorie dan.

De droge was opruimen kan trouwens ook in de periode dat je een nieuwe was in de wasmachine steekt. Zo kun je in één keer door en zit je nog even in de flow van schoonmaken. Let op, onderstaand diagram kan je net zo duizelig maken als met je ogen de draaiingen van je wasmachine proberen te volgen.

Motiveer jezelf

Minstens zo belangrijk is het kunnen motiveren van jezelf om de was te doen. Net als dat je een kind leert dat het dingen moet doen waar het geen zin in heeft, is het belangrijk dat jij ook dingen doet waar je geen zin in hebt. Omdat ze nou eenmaal moeten gebeuren. Mocht je jezelf toch willen motiveren, dan zijn hier enkele tips:

  • Met stip bovenaan: een nieuwe wasmachine kopen. Wellicht een gekke suggestie, maar als ik iets nieuws heb in het huishouden, wil ik het gebruiken. Tot het dan niet meer leuk is. Zo stofzuigde ik het hele huis toen we net een nieuwe stofzuiger hadden gekocht en deed ik dagenlang de was nadat onze nieuwe wasmachine binnenkwam.
  • Beloon jezelf na het doen van je wasroutine. Of dat nu met chocola, wijn of iets anders is!
  • Zet korte wasjes aan. Door korte wasprogramma’s te draaien, worden je kleren vaak net zo schoon, maar ben je wel sneller klaar!

Bedenk dat je dubbel zo veel werk hebt als je het niet meteen opruimt

Fijn, oud en nieuw. Ik had de schone was uit de droger gehaald met het idee: dat ruim ik straks op. De kat sneakte naar boven, bleef daar gedurende de jaarwisseling zitten en heeft uit angst mijn schone was ondergeplast. Nu heb ik al een paar dagen vieze luchtjes in huis wat ik maar niet wegkrijg, behalve door alle was weer weg te werken.

Doe het samen

De was komt veelal aan op mij bij ons thuis. En ik vind het verschrikkelijk. Ik begeef me in het washok als ik even geen zin heb in een driftbui van de peuter en vind dat Jop het maar moet oplossen of als er geen schone kleding meer is voor de rest van mijn gezin. Dat de peuter regelmatig in gekreukte kleding rondloopt, deert me al niet eens meer. Strijken doe ik niet. En zelfs als ik me voorneem om in mijn vakantie de was flink weg te werken, strand ik toch achter mijn laptop, voor de tv met Disney+, of zit ik te appen naast de wasmachine, waar nog geen enkele was in zit. Ik plan nu momenten in om de was te doen, zet een leuk luisterboek of een leuke podcast op en ga als een malle. Of ik vraag Jop om het samen te doen. Samen opvouwen, ophangen en wegwerken is gezelliger en ik heb minder de neiging om afgeleid te zijn door de piepjes van mijn telefoon. Want wonder boven wonder hoor ik die wel en die van mijn wasmachine niet.

Overigens realiseer ik me dat het uitdenken van deze fantastische cirkel en het uittekenen van de diagrammen er niet voor heeft gezorgd dat de was daadwerkelijk gedaan is. Het heeft enkel tot uitstelgedrag geleid.

Dit uitstelgedrag zorgde er wel voor dat Jop twee wasjes heeft opgehangen op de waslijn. Nu moet ik alleen het cirkeltje nog afmaken.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *