fbpx    
Kind laten helpen in het huishouden

Zo worden je kat en je peuter dikke vrienden

We hebben thuis twee katten en een peuter. Als de peuter geen kattenkwaad (haha) uithaalt, dan zijn het de katten Dash of Pixel wel die iets stukmaken of een dode muis naar binnen brengen. En als de peuter ons niet wakker maakt, dan is het één van de katten die honger heeft. Het klinkt best harmonieus, maar lange tijd was: “Mama! Dash kijkt stom!” of “Mama, Pixel moet weg!” een standaard zin die elk half uur terugkwam. Ook hoorde ik regelmatig: “Auw, Dash sloeg!” Je zou denken dat we drie peuters hebben! Toch is het, geheel tegen onze verwachting in, goedgekomen met de drie. Het kost tijd om een goede band op te bouwen tussen kind en kat, maar het kan zeker!

Laat ze elkaar de ruimte geven

Als de katten eerder in je huis waren dan je baby, zoals bij ons het geval was, dan is het belangrijk dat je de katten goed de ruimte geeft en ze laat wennen aan het idee dat er straks iemand bij komt. Zo hadden wij de box voor de baby al maanden van tevoren in de woonkamer gezet en leerden we de katten structureel eruit te blijven. Hetzelfde gold voor de babykamer – daar mochten ze niet komen – en voor de Maxicosi en de wandelwagen. Ze moesten eruit blijven en dat leerden ze gauw.

Toen ik thuiskwam uit het ziekenhuis, met de baby, wilden de katten niets van me hebben. Ik had een andere geur en die baby vonden ze ook maar gek. Prima: we lieten ze hun gang gaan en langzaam maar zeker wenden ze aan de baby. Als De Kleinste huilde, kwam Pixel altijd even kijken wat er aan de hand was en ik liet het toe.

Nu de peuter alweer bijna drie is, zijn ze behoorlijk aan elkaar gewend. Dash is een wildebras en dat vindt onze peuter soms nogal lastig. In het begin zorgde dat voor af en toe een kras op de arm, maar ja: als jij aan de staart van een kat trekt, dan moet je ook maar leren dat daar consequenties aan zitten.

Veilige plek

Leer aan je peuter dat de katten soms een veilige plek nodig hebben. Zo mag hij niet aan de kattenbak komen en mag hij ze ook niet wakker maken als ze slapen. Dit zorgt er nu voor dat de katten gerust op de bank slapen als de peuter op de grond speelt. Iets wat wel dik twee jaar duurde.

Andersom is het ook belangrijk dat je peuter een veilige plek heeft. De slaapkamer is nog steeds verboden terrein voor de katten, alhoewel we weleens middenin de nacht op de kamer van de peuter kwamen en Dash daar languit op het voeteneind lag. Mijn hart sloeg over in angst en toen vulde het zich met liefde toen Dash rustig de kamer uitliep en De Kleinste “Dag, dag, Dash” mompelde in zijn halve staat van bewustzijn.

Leer je peuter lief zijn voor de kat

Als kinderen opgroeien, hebben ze nog niet zo goed door dat hun acties consequenties hebben. Soms slaan ze omdat ze dat leuk vinden, omdat ze hun emoties even niet de baas zijn of omdat ze willen leren wat er gebeurt als ze slaan. Als volwassene kun je hier rustig op reageren en sla je niet gauw terug. Een kat kan echter andere dingen denken en gerust terugslaan, mét nagels.

Vanaf het begin leerden we de peuter dat hij lief moest zijn voor de katten. Dat hij niet mocht slaan of trappen als hem iets tegen stond en dat hij zachtjes moest aaien. Bij Dash duurde dit een lange tijd, omdat Dash dus nogal wild speelde, maar Pixel daarentegen ontfermde zich al gauw als een echte moederpoes over de peuter. Ze liet hem haar aaien, haar slaan, hij mocht aan haar staart trekken en aan haar oren. Soms waarschuwde ze hem door hem weg te duwen met haar pootje, zonder nagels. Soms moesten wij waarschuwen. Het is goedgekomen: waar andere mensen doodsbang zijn voor asielkat Pixel die het niet zo heeft op vreemden, is zij de eerste die rondom de peuter is als hij huilt, om hem te troosten. Om hem te knuffelen en om hem te laten weten dat alles goed is.

Als je kind de kat vaak slaat, leg dan uit dat het niet de bedoeling is en dat de kat dat niet zo fijn vindt. Leg daarbij uit wat het kindje wel kan doen. Door continu te benadrukken wat niet mag, geef je het kind geen alternatief. Alternatieven voor: “Je mag de kat niet slaan!” zijn:

  • “Aai de kat maar. Dat vindt ze fijn.”
  • “Blijf maar van haar pootjes af, lieverd. Dat vindt ze niet zo fijn, aai haar maar over haar rug. Kijk zo.”

Je kan erbij gaan zitten en het voordoen. Kleine kinderen snappen vaak hun eigen kracht nog niet helemaal en kunnen dus onbedoeld lomp zijn.

Laat je peuter helpen met de katten eten geven

Mijn grootste vermoeden waarom de katten helemaal dol zijn op onze peuter, is omdat onze peuter over het algemeen de katten eten geeft. De bak met royal canin brokjes staat bij ons in een grote la en de peuter helpt al vanaf dat hij één is het etensbakje te vullen, twee keer per dag. Vaak is hij het ook die ons aankondigt dat de katten honger hebben en dus eten moeten. Ze wachten netjes terwijl hij het eten pakt en ze beginnen pas te eten als hij het bakje heeft neergezet. Dus, geef je katten het beste kattenvoer van royal canin en laat het bakje vervolgens vullen door de peuter. Daar scoort je kind dubbele punten mee!

Heb geduld

Het kost enorm veel tijd om je kat bevriend te laten raken met je kind. Sommige katten hebben het nu eenmaal minder op kinderen en andersom. Dat is oké. Forceer niets en zorg dus voor veilige plekjes voor je huisdieren.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *