fbpx    
zzp en zwanger financieel

Zwanger en zzp’er? Dit zijn je (financiële) rechten

Eén van de grootste misvattingen over zzp’ers is toch wel dat je als vrouw moet doorwerken tijdens je zwangerschap en na je bevalling. Mensen denken dat je, terwijl je al puffend in het ziekenhuis je baby eruit perst, je tegelijkertijd nog wel even project A voor je grootste klant oplevert en je nog wel een telefoontje kan beantwoorden om een nieuwe klus aan te nemen. Want ja, babyspullen zijn nu eenmaal duur en jij kan echt niet zomaar vrij nemen. Dat is de luxe van een vrouw die in loondienst is. Jij? Jij hebt dikke pech en werkt dus door. Dat dit onzin is en dat ook jij als zzp’er financiële rechten hebt, dat weet je wellicht nog niet. Je hebt absoluut recht op een uitkering rondom je bevalling en je kan nog veel meer doen om je financiële positie veilig te stellen, door bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten.

Het UWV keert uit aan zwangere zzp’ers

Als je werkgever bent en je werknemer is zwanger en gaat met verlof, dan betaalt het UWV jou als werkgever een uitkering. Dit omdat je je personeel wel moet doorbetalen tijdens een zwangerschap. Hetzelfde geldt voor zzp’ers: zij hebben, net als vrouwen in loondienst, recht op een zwangerschapsuitkering.

Hoe hoog is de uitkering die je krijgt van het UWV als je zwanger bent?

De hoogte van je uitkering is afhankelijk van een aantal dingen. De belangrijkste voorwaarde is dat je uiteraard zelfstandige bent. Je krijgt de maximale uitkering als:

  • je minimaal 1225 uur per jaar hebt gewerkt als zelfstandige;
  • als je minder dan 1225 uur per jaar hebt gewerkt, wordt er gekeken naar de hoogte van je winst van het jaar ervoor.

Voldoe je aan één van bovenstaande punten? Dan krijg je de volledige ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger uitkering), die nooit hoger is dan het wettelijk bruto minimum(jeugd)loon. In 2019 is dit voor 21 jaar en ouder € 1.635,60.

Voldoe je niet aan de bovenstaande punten? In dat geval berekent het UWV zelf de hoogte en zul je de beslissing moeten afwachten.

Een hogere uitkering

Het is ook mogelijk om een nog hogere uitkering te krijgen dan het wettelijk minimumloon. Dat is als je vrijwillig bent verzekerd voor de ziektewet bij het UWV. In dat geval wordt het dagloon waarvoor je verzekerd bent, uitbetaald.

Het UWV is geen vetpot

Zoals je kan zien, is het UWV geen vetpot. Als jij meer dan 1635,60 bruto per maand verdient, betekent dit dat je een periode van 16 weken minder verdient. Logisch dat het beeld heerst dat ZZP’ers ook moeten doorwerken tijdens hun verlof.

Gelukkig kun je je uitkering tijdens je verlof verhogen! Hoe? Als je al een peuter in huis hebt, kun je hem aan het werk zetten, maar dit mag in het kader van kinderarbeid niet. Een beter alternatief is een AOV, oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je peuter het werk laten doen als je zelf niet in staat bent om te werken is niet heel handig.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert (vaak) ook uit bij zwangerschap

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je inkomen als je niet kunt werken door bijvoorbeeld een ziekte of een ongeval. Daar zwangerschappen geen ziekten zijn, denk je al gauw dat je niet verzekerd bent. Hoewel die zwangerschap soms wel als ziekte voelt als je kotsend boven de wc hangt en je midden in de nacht alleen nog maar hunkert naar friet speciaal met extra uitjes, terwijl je rillend van de kou de dekens van je partners lijf rukt. Kan je partner meteen mooi friet halen.

Toch verzekert een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers juist ook als ze zwanger zijn. Gelukkig maar, zo kun je genieten van je baby, zonder dat je door je hormonen klant C uitfoetert omdat hij zegt dat de wereld vergaat als je niet NU dat belangrijke document opstuurt die hij waarschijnlijk pas over drie weken opent. Je hebt wel belangrijkere dingen aan je hoofd – of aan je borst als je borstvoeding geeft: namelijk die baby.

Wanneer keert een AOV uit bij zwangerschap?

Het is belangrijk dat je de polis van je arbeidsongeschiktheidsverzekering goed doorleest omtrent zwangerschappen. Deze kunnen uiteraard per partij verschillen. Ik heb voor dit artikel de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Allianz gepakt. Alle informatie komt uit hun voorwaarden.

Het is belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen om een uitkering te krijgen rondom je zwangerschap. Zo staat in de voorwaarden van Allianz dat:

  • je minimaal 24 weken zwanger moet zijn en verzekerd moet zijn voor de eerste 365 dagen;
  • je minimaal twee jaar later uitgerekend bent dan de datum waarop je verzekering is begonnen;
  • je een brief moet hebben van je arts of verloskundige waarin staat dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Als je voldoet aan alle voorwaarden, krijg je 16/52e van je verzekerde bedrag. Mocht je dus aan hebben gegeven dat je de eerste twee maanden niet verzekerd bent, dan krijg je dus twee maanden geen uitkering voor je zwangerschap. De weken die overblijven, wel.

De hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van je beroep en nog wat variabelen die je zelf bepaalt. Ga er eens goed voor zitten en bereken of het loont. Over het algemeen, helemaal als je een kinderwens hebt (over twee jaar natuurlijk), is het zeker de moeite waard om je er in te verdiepen.

Waarom zou je financiële buffers inbouwen?

Misschien red je het elke maand net aan of leef je royaal. De ene maand kun je om de dag uiteten, de maand erop vraag je je af hoe je je hypotheek of huur gaat betalen, of hoeveel je kind of partner op zou brengen op Marktplaats.

Misschien betaal je jezelf een vast salaris uit en keer je jezelf ook winst uit en heb je daardoor een buffer van een paar maanden. Dat betekent dus dat je, als je drie maanden met zwangerschapsverlof bent, je je loon doorbetaalt en je dus niets merkt van het feit dat je even niet werkt. Totdat je weer aan het werk gaat en ziet dat je salarispotje hartstikke leeg is.

De grootste misvatting over zzp’ers dat zij geen zekerheid kennen. Ze kunnen zekerheid inbouwen, maar doen dit vaak niet. Dat is iets heel anders! Helemaal als je kinderen hebt en/of een hypotheek hebt, is een financiële basis zeer aan te raden. Deze basis bouw je dus door goed na te denken over je financiën, tijdens je zwangerschap op tijd contact op te nemen met het UWV en nu al een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo kun jij je rondom je zwangerschap en bevalling op het belangrijkste focussen: jezelf, je baby en je gezin. En wordt geld in plaats van een extra last, iets wat naar de achtergrond verdwijnt tot je weer aan het werk gaat.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *