“Laten we naar Volendam gaan!” Mijn man keek me aan en mompelde: “Moet dat?” Dus uiteraard vertrokken we naar Volendam. Ik ga eerlijk zijn: ik was er nog nooit geweest en als ik aan Volendam denk, denk ik aan Kees Tol en dan denk ik aan ‘enkel enkel dubbel dubbel’ en voor ik het weet, ben ik teleurgesteld dat Nick en Simon nooit een liedje hebben gemaakt met mijn naam en wil ik ze hoogstpersoonlijk om uitleg vragen. Enfin: Volendam dus. Het dorp van de Palingsound, de klederdracht en de toeristen. Volendam is een ontzettend populaire toeristische bestemming in Nederland, maar is het ook de moeite waard om met je kinderen naartoe te gaan?

Kinderspeurtocht in Volendam en Marken

Prijs: € 19,50 per speurtocht voor het hele gezin

Bij Rent-Event hadden we een kinderspeurtocht geboekt. Bij aankomst werd al op ons gewacht en de kleuter kreeg gedetailleerd uitleg van een spannende missie. Ik was een beetje huiverig voor de kinderspeurtocht, want je zult altijd zien dat ik dan vooral weer druk ben en dat niets te vinden is. Niets was minder waar: de speurtocht gaat door het centrum van Volendam en eventueel Marken en je komt langs de belangrijkste punten. Tegelijkertijd leer je door middel van filmpjes op YouTube hoe de geschiedenis van Volendam in elkaar zit. Hoewel het soms een beetje gek voelde om midden op straat een filmpje te kijken met het geluid hard, was het leerzame aspect voor mij iets wat het wel goed maakte. Zo moesten we op zoek naar smalle steegjes, standbeelden en een hotel waar zelfs Walt Disney nog heeft geslapen. En hee – een bordje met ‘Kees Tol’! Hoopvol, tot mijn man – terecht – zei dat ik niet had opgelet bij de filmpjes. Want Tol is één van de meest voorkomende achternamen en namen worden doorgegeven van generatie op generatie. Teleurstelling – tot de kleuter vol enthousiasme riep dat hij de tulpen had gevonden die we zochten. Op naar het volgende punt!

De kinderspeurtocht in Volendam leidde ons over bruggetjes, door steegjes en langs bezienswaardigheden. Op het eind kies je of je naar Marken doorgaat om de speurtocht door te zetten of dat je hem afrondt in Volendam. De code lever je in bij Rent-Event en daar krijg je een te gekke prijs.

Let op: voor de kinderspeurtocht heb je wel een smartphone met internet nodig, omdat je QR-codes moet scannen die naar filmpjes leiden.

De Volendam Marken Express Boottocht

Prijs: vanaf € 15,50

Volendam ligt aan het Markermeer: een enorm meer dat grenst aan het IJsselmeer. Met de Volendam Marken Express vaar je in een half uurtje naar Marken: een voormalig eiland. Aan boord van de Volendam Marken Express vind je een bar en er zijn zowel binnen als buiten zitplekjes. Even een rustpunt voor jou en je kinderen terwijl je je in het volgende avontuur stort. De boot hoeft niet van tevoren gereserveerd te worden.

Hoe toeristisch zijn Volendam en Marken?

Volendam ligt niet heel erg ver van Amsterdam af en dat merk je. Volendam en Marken zijn ontzettend gewilde bestemmingsplekken voor niet-Nederlandse toeristen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toeristen uit eigen land! Het kan behoorlijk druk worden op De Dijk, houd hier dus rekening mee. Zo kan het zijn dat er soms ineens een enorme stoet mensen langs komt lopen in verband met een rondleiding of mensen die net van de Volendam Marken Express Boottocht afkomen. Het voelt af en toe even alsof je je adem moet inhouden om de stroom mensen door te komen. Gelukkig is dit niet de hele tijd zo!

Waar moet je rekening mee houden in Volendam?

Er wonen mensen in Volendam. En ook in Marken. Wellicht een ‘duh’ moment voor jou, maar we hoorden van verschillende mensen dat toeristen de plekken soms zien als een museum. Heb respect voor de inwoners. En nou ja, blijkbaar ben ik een provinciaaltje, echt snel ‘hallo’ zeggen mensen niet. Zelfs niet als jij de eerste bent die vriendelijk gedag zegt. Of dat komt omdat ik nu net de ‘verkeerde’ mensen tegenkwam, of omdat mensen er echt geen zin in hebben, dat weet ik niet.

Volendam: voor waterliefhebbers en cultuursnuivers

Je kan ontzettend veel doen in Volendam, naast de typische dingen zoals een wandeling of Volendamse klederdracht dragen, merk je dat het Markermeer ook ontzettend belangrijk is voor Volendammers. Je kan verschillende activiteiten op en rond het water doen. Daarnaast zijn er ook veel musea en is er genoeg te zien in de steegjes. Genoeg te ontdekken, maar: met kinderen zeker een aanrader om dit mét afleiding te doen van bijvoorbeeld een speurtocht.

Of wij teruggaan? Dat denk ik wel: maar dan voor een paar dagen!