Lange tijd kon ik niets schrijven over waterpokken, want mijn kleuter leek de dans keer op keer te ontspringen. Zijn jongere nichtje en neefje hadden het al gehad en ook vriendjes hadden het allang gehad. ‘Hoe behandelde jij waterpokken bij jouw kind?’ Nou eh… niet? Want hij had ze niet. Tot hij ineens wakker werd met overal rode bultjes. En dan bedoel ik ook echt overal. Geen twijfel mogelijk. Dit waren waterpokken!

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken ontstaan door een virus en komt vooral voor bij kinderen. Het is ontzettend besmettelijk. We kennen het vooral door de rode bultjes of blaasjes die een kind krijgt, maar een kind is al besmettelijk twee dagen voor de blaasjes optreden. Je kind thuishouden heeft dus weinig zin. Waterpokken gaan vaak vanzelf weer over, maar kunnen wel koorts en jeuk veroorzaken. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind.

Hoe herken je waterpokken?

hoe zien de blaasjes van waterpokken eruit

Waterpokken zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn kleine rode puntjes, vaak op de armen en benen, maar het kan ook in het gezicht zitten, op de handen, rug, buik en overige plekken. Kortom: je kind kan slechts enkele bultjes hebben. Het kan ook voorkomen dat het eruitziet alsof je kind bewerkt is door zijn broertje of zusje met een rode stift, omdat het zoveel is. Je kan dus van tevoren niet zeggen hoeveel bultjes jouw kind krijgt.

Naast de bultjes kan je kind ook last krijgen van koorts of wordt hij hangerig.

Kun je vaker dan één keer waterpokken krijgen?

We denken vaak dat je maar één keer waterpokken kan krijgen. “Fijn, de mijne is er nu af!” hoor je wel eens. Dat is ook de reden dat toen mijn kleuter waterpokken had, er diverse mensen zeiden dat ze hoopten dat mijn kroost die van hun even flink knuffelde, in de hoop dat ze ook snel van de waterpokken af zijn. Niet een heel gekke gedachte, want vaak krijg je het ook maar één keer. Toch kan het voorkomen dat je kind twee keer waterpokken krijgt. Als het de eerste keer niet veel last had en weinig bultjes had – waardoor je zelfs twijfelt of het wel waterpokken zijn – is de kans groot dat je kind een tweede keer waterpokken krijgt.

Hoe krijg je waterpokken?

Waterpokken worden overgedragen van mens op mens. Het is een besmettelijk virus. Vaak zie je een uitbraak op een school of in een klas, waarna binnen de kortste keren elk kind die nog geen waterpokken heeft gehad, ook waterpokken heeft. Het virus bevindt zich in de keel. Door onder andere hoesten en praten kan het virus worden overgedragen. Nu zijn kinderen ook niet de meest hygiënische schepsels, dus je kan je voorstellen dat dit nogal rap overgedragen wordt.

Waterpokken zijn enkele dagen voor de bultjes optreden, al overdraagbaar. Vaak weet je dus niet dat je kind al waterpokken heeft.

Zijn waterpokken onschuldig?

Over het algemeen zijn waterpokken onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Mensen met een mindere weerstand, zwangeren die nog geen waterpokken hebben gehad of pasgeborenen hebben een hoger risico ziek te worden. Ben je met iemand in aanraking geweest of is je kind met iemand in aanraking geweest in deze groep? Raadpleeg dan de huisarts!

Ook als je kind suf wordt, hoge koorts ontwikkelt of als je je zorgen maakt, bel je de huisarts.

Kun je waterpokken behandelen?

Je kan niets doen om waterpokken te voorkomen of sneller te laten genezen. Het is eenvoudigweg uitzieken. Tegen de jeuk kun je wel eventueel smeren met bijvoorbeeld zinkzalf of een havermoutcrème. Heeft je kind koorts? Overweeg dan eventueel je kind een paracetamol te geven.

Hoe lang is iemand met waterpokken besmettelijk?

Het waterpokken virus is vanaf 2 dagen voor het verschijnen van de welbekende rode bultjes besmettelijk. En zolang de blaasjes van waterpokken nog niet zijn ingedroogd, zijn de waterpokken besmettelijk. Ingedroogde waterpokken zien eruit als een wondje met een korstje eroverheen. De blaasjes kunnen niet meer open springen en zijn dus niet besmettelijk. Zolang er nog blaasjes zijn die eventueel open zijn of open kunnen springen, is je kind besmettelijk.

Doen waterpokken pijn?

Waterpokken doen geen pijn, maar ze kunnen wel behoorlijk jeuken. Een kind kan zich hierdoor ongelooflijk ongemakkelijk voelen, helemaal omdat de bultjes vaak over het hele lichaam verschijnen. Zo had mijn kleuter waterpokken op één van zijn oogleden, op zijn vingers en op zijn oren.

Waterpokken jeuken: wat kun je er tegen doen?

Waterpokken jeuken vaak ontzettend. Toch is het het best om er niet aan te krabben. Zelf hebben wij Eucerin anti-jeuk crème havermout gesmeerd. Dit doen wij al jaren, omdat onze zoon last heeft van eczeem. Tijdens de waterpokken was dit ook echt een uitkomst. De zalf prikt een beetje bij het aanbrengen, maar daarna verlicht het al gauw.

Moet ik naar de dokter als mijn kind waterpokken heeft?

Over het algemeen hoef je niet naar de huisarts als je kind waterpokken heeft, maar ik kan me voorstellen dat je behoorlijk schrikt als je kind ineens onder de bultjes zit. Je kan altijd bellen als je het niet vertrouwt, maar bel zeker als je kind suf is, weinig drinkt of hoge koorts heeft! Ga niet zomaar langs de huisarts zonder aan te geven dat je kind waterpokken heeft. Je weet niet wie er in de wachtkamer zit en je wil niet iemand met een zwakke gezondheid besmetten.

Wordt een kind gevaccineerd tegen waterpokken?

In Nederland wordt een kind niet standaard gevaccineerd tegen waterpokken. Waterpokken zitten niet in het rijksvaccinatieprogramma. Er is wel een vaccin tegen waterpokken. Deze wordt aangeraden bij risicogroepen. Het virus is niet ernstig, omdat bijna alle kinderen een milde vorm krijgen van waterpokken. Wil je wel gevaccineerd worden? Dan kun je dat laten doen op eigen kosten.

Mag mijn kind naar school met waterpokken?

Het lijkt misschien gek, maar je kind mag gewoon naar school met waterpokken. Je kind heeft hoogstwaarschijnlijk waterpokken opgelopen op school en omdat hij of zij al 2 dagen voor het verschijnen van de bultjes, besmettelijk is, is de kans groot dat hij of zij al kinderen besmet heeft. Afhankelijk van de plek van de blaasjes en of ze open zijn of ingedroogd, moet je kind misschien thuisblijven. De meeste kinderen worden niet heel ziek van waterpokken, dus zolang je kind niet ziek is, kan je kind naar school. Informeer wel de juf of meester van je kind. Bij twijfel overleg je het beste met de school!

Kan je zwemmen met waterpokken?

Het is niet heel verstandig om je kind naar zwemles te laten gaan met waterpokken. Het zwemwater kan de jeuk verergeren. Wacht tot alle blaasjes zijn ingedroogd voor je je kind weer in het zwemwater laat plonsen.

Conclusie

Het is erg vervelend als je kind waterpokken heeft, maar over het algemeen is het niet heel ernstig. Houd je kind vooral goed in de gaten en vertroetel hem of haar eens een keertje extra. Als je je zorgen maakt, bel dan altijd de huisarts!

Foto’s: DepositPhotos